A nyereményre fájt a foga

A minap az egyik munkahelyemen a főnökömmel beszélgettem szünetben. Kiderült, hogy szokott járni pókerezni, majdnem minden hétvégén. Ez felkeltette az érdeklődésem, régen sokat online pókereztem, és mindig ki akartam próbálni az élő játék varázsát. Megbeszéltük, hogy egyszer én is megyek vele. Csak nehogy elnyerjem tőle minden pénzét…

Miközben erről beszélgettünk, eszembe jutott egy másik szerencsejátékos sztori. Úgy 5-6 éve, még gimis koromban volt egy ismerősöm. Igen szerette a szerencsejátékokat, majdnem mindegyiket. A meccs fogadásokat is úgy kötötte, hogy tanulmányozta a csapatokat, és egyszer egy képletet is kitalált, amivel pusztán a szorzók alapján meg lehet jósolni a végeredményt. Ebben én is segítettem neki. Úgy teszteltük, hogy én megnéztem már lejátszott meccsek eredményét, de neki csak a csapatokat és a szorzókat mondtam meg. Ő ezek alapján kiszámolta, és bejött. Többször egymás után megnéztük, és kivétel nélkül bevált. Egyszer a döntetlent is ki tudtuk vele számolni! Na, de ahogyan a fizikában is mondják, egy mérés nem mérés, így legalább 10-szer kipróbáltuk, de a vége felé rájöttünk, hogy a kezdeti siker pusztán a véletlen műve volt. Ő ennek ellenére nem adta fel, folytatta szerencsejátékos karrierjét.

 

Egyszer egy testnevelés órán sikerült kitörnie a fogát (itt nem volt mellette a szerencse). Ezt nyilván pótolni szerette volna, így délután utánanéztünk a fogpótlás híd áraknak. Hamar rájöttünk, hogy nem olcsó. Először elment egy dokihoz, ugyanis ideiglenesen muszáj valamivel fenntartani a helyet, különben a szomszédos fogak elkezdenek befele dőlni. És a szemközti fog is lenő ilyenkor. Ennek helyreállítása nem egyszerű, így kapott egy ideiglenes pótlást, amíg meg nem lesz a végleges. Mármint végleges alatt azt értem, hogy hosszútávra szóló. Egy híd is, akármennyire vigyázott rá a hordozója, körülbelül 15 év után felmondja a szolgálatot. A szomszédos fogakat elő kell készíteni, ami csiszolást jelent. Erre helyezik rá a koronát, amíg fel nem kerül a híd. A korona műanyagból van (ami nem olyan szép, de funkcióját ellátja), a híd pedig vagy fémkerámia, vagy cirkónium. Ha az előbbi, akkor van egy alap fémváz, és erre kerül rá a több rétegű, színt és formát meghatározó porcelán. Ezt tesztelik a szájban, korrigálják, ha kell, és kész. Ha valaki allergiás a fémekre, mert ilyen is előfordul, akkor lehet nemesfémből készíteni az alap vázat (ez viszont nagyon-nagyon drága), vagy cirkóniumból. Ez utóbbi egy modern, esztétikusabb megoldás. Nem ismert rá allergia, és természetesebb hatás érhető el vele, mint a fémkerámiával. Nyilván ez árban is meglátszik, de nem annyira vészes. A hátránya annyi, hogy maximum 2 fog pótlására alkalmas, többnél már fennáll a törésveszély.

Néhány hét alatt el is készül a végleges pótlás. A barátom ez idő alatt kitalálta, hogy online rulettel fogja megkeresni rá a pénzt. Erre is mondott valami taktikát, amivel hosszú távon biztos nyer, de ahogy láttam, nem tett jelentős vagyonra szert. Legalábbis annyit nem, hogy egy hídnak az ára összejöjjön. Ekkor „sportágat” váltott, és pókerezni kezdett. Ezzel szerintem csak annyi volt a baj, hogy az interneten nem lehet megfigyelni az ellenfelet. Pusztán a lépéseiből kell rájönnünk, hogy milyen. Élőben viszont más. Hiába, a tanácsomat nem fogadta meg, így ebből sem lett meg a fogpótláshoz szükséges pénz. Még egy-két dologgal bepróbálkozott, de ahogy az lenni szokott, az egyik nap nyert, a másik nap elveszítette. Végül a szüleitől kapott kölcsön, hogy fedezni tudja az amúgy nem olcsó fogászati beavatkozásokat.