Egy kis szerencsejáték és az elektromos fűtés kalkulátor

Mindenkinek megvan a maga dilije. Van, aki csocsózik, kártyázik, meccset néz a haverokkal, esetleg közösen sportolnak – hát, mi rulettezni szoktunk. Az egész egy idióta legénybúcsúra vezethető vissza, ahol egyikünk (had maradjon szegény inkognitóban) csúnya nagy összeget vesztett szerencsejátékon, és persze egy másik idióta ezek után rulett játékot vett neki a szülinapjára.

Szerencsére az első számú nem-normális vette a lapot, könnyesre röhögte magát, és azóta kéthetente péntek este mindig náluk rulettezünk – és egyszerűen imádjuk.

Ám a múltkori rulett-parti elmaradt, mert a házigazdánál éppen nagy lakásfelújítások zajlottak. Így plusz izgalommal vártuk, hogy mit sikerült kihozni a régi kégliből.

Az első dolog, ami azonnal feltűnt, a padlófűtés volt. A hideg utcáról belépve, a bakancsomban is elgémberedett lábaimnak elképesztően jó érzés volt. Játék közben persze faggatni kezdtem a házigazdát, hogy mégis mennyibe kerül ez?

Azt mondta, nézzem meg az elektromos fűtés kalkulátort, mert nehéz konkrét értéket mondani. Így a következő kört kihagytam, és azonnal rákerestem a weboldalra, amit mondott.

A honlap első látásra nagyon szimpatikus volt, ízléses, közvetlen hangnemben szólította meg a látogatót, és érződött a felépítésből, hogy tapasztalt a szakmában. Mert persze azt reméltem, hogy a „mégis mennyibe kerül ez?” kérdésre rögtön választ kapok, ők azonban az elektromos fűtés kalkulátort javasolták, hogy minél pontosabban fel tudják mérni a helyzetet, hiszen nem mindegy, milyen vastagok a falak, az az x négyzetméter hány helyiségben oszlik el, hány termosztátot szeretnék, szállítási távolság, stb.

De azért adtak támpontokat az olyan nyughatatlanoknak, mint én, akik mindig mindent azonnal tudni akarnak. Átlagot vontak az előzetes árajánlataikból, és abból az jön le, hogy mi 75 négyzetméteres kis házikónk a 61-80 közötti kategóriába esik, és ez kb. másfél millió forintot jelent.

De azért kihangsúlyozták, hogy az egyedi paraméterek nagyban befolyásolják az árakat, egy 110 négyzetméteres ház padlófűtése került például másfél és két millióba is.

Az árajánlat viszont mindent tartalmaz: a szőnyegeket, a termosztátokat, a munkadíjat, a szállítási díjat, és a szerelési anyagokat.

A lehető legpontosabb ajánlathoz alaprajzot kérnek, ugyanis a fűtőszőnyegek kicsit bonyolultak, nem szabhatóak méretre, nem vághatóak el, kizárólag fél- és egyméteres szélességben, maximum 7 méteres hosszúságban érhetőek el.

Az alaprajzon, logikusan, fontos jelezni, hogy melyik részekre biztosan nem kerül fűtőszőnyeg, mint konyhabútor, ruhásszekrény, kád, stb alá.

Felmerül a kérdés, hogy mennyit spórolhat egy ilyen rendszer számunkra? Nos, épülő házak esetében különösen jó, mert már maga a telepítés olcsóbb, mint a hagyományos gázkazános rendszeré, és ami igazán bónusz, hogy nem igényel utókontrollt és karbantartást, míg az előbbi ugye évente minimum egy ellenőrzést követel magának, és akinek van, az tudja, hogy mindig van valami bibi vele.

Ezek után egyre növekvő izgalommal ugrottam az árajánlat kérő űrlaphoz, ahol kitöltöttem minden, a házikóra vonatkozó adatot: az épület típusát, terület, helyiségek száma, ezek felsorolása, termosztátok száma, az én adataim, név, elérhetőség és település.

Ezek után visszakapcsolódtam a játékba a fiúkhoz, és megköszöntem a házigazdának, hogy ilyen jó tippet adott. Remélem, kedvező ajánlatot kapunk, és rá tudom beszélni az asszonyt, hogy spóroljunk össze egy ilyen rendszerre.