A szerencsejátékozás helyett a puzzle az új szenvedélyem

Minden átdolgozott nap vagy hét után kell egy kis kikapcsolódás. A kikapcsolódásnak rengeteg formája van, eddig ezt számomra a szerencsejátékozás jelentette, a rulett és a kártya volta kikapcsolás eszköze. Most eljött az ideje a váltásnak, az új szerelmem pedig a puzzle lett, ami valljuk be, sokkal egészségesebb módja a szabadidőm eltöltésének.

Soha nem tartottam magamat beteges szerencsejáték függőnek, de az is biztos, hogy nem volt teljesen egészséges, hogy mennyit játszottam. A munkahelyi feszültséget akartam levezetni a szerencsejátékkal. Úgy voltam vele, hogyha már játszom, akkor ne csak a semmibe játsszak, hanem lehetőségeim szerint esetleg pénzt is keressek vele.

Nem vagyok az a tipikus filmekben ábrázolt játékos, aki mindent elveszít egy-egy fordulón, mindig ésszel játszottam, sosem veszítettem többet, mint amennyit megengedhettem volna, és ugyan volt egy-két jelentősebb nyereményem, azért olyan hihetetlen sokat sosem nyertem. A szerencsejáték a nevével ellentétben a legtöbbször nem csak a szerencsén múlik. A rulett mondjuk, az egyik kedvencem tényleg a szerencsén múlik, de a kártyajátékok viszont sok koncentrációt és gondolkozást igényelnek a játékosok részéről.

Általában tilos számolni a kártyákat, a kaszinókból ezért gyakran ki is tiltanak embereket, de ha nem is olyan feltűnően, mindenkin igyekszik kitalálni, mi van a másiknál. A pókerben például éppen ezért igyekeznek a játékosok elrejteni az érzéseiket, hogy ne könnyítsék meg ellenfeleik dolgát.

Szeretem a szerencsejátékot még mindig. Az online alternatívákban sosem bíztam, nem vagyok benne biztos, hogy online valóban a szerencsén múlik minden. Ehhez túl bonyolult szerintem a gépek algoritmusa, nem lehet pusztán csak szerencse. Egy hideg téli estén pedig ki akar kimozdulni a jó meleg szobából csak azért, hogy elmenjen játszani? Nos, én nem.

A környezetem is megszólta már, hogy túl sokat játszom, ezért elérkezett a váltás ideje. Mint már írtam, a puzzle lett az új hobbim. Eleinte kicsit bizonytalan voltam ezzel kapcsolatban. Hiszen a puzzle azért nem a világ legérdekesebb játéka, és gondoltam, hogy talán jobban élveznék valami társasjátékot, mint valami puzzle-t, de azt nem lehet egyedül játszani. Nekem pedig arra kell a puzzle, hogy kikapcsoljak esténként, egyedül.

Egy jó puzzle kirakása nem egy éjszakát vesz igénybe. Többször is előfordult már, hogy napokig szenvedtem a kirakóssal. Ez is olyan, mint minden más, nem szabad egyből a nehezével kezdeni. Persze azért életem során már több puzzle is megfordult a kezeim között, általában 50-100-200 darabosak, de komolyabb, munkaigényesebb képekkel nem próbálkoztam.

Így hát eljött az ideje, hogy nekivágjak a puzzle játékok világában tett utazásomnak. Reggeltől késő délutánig dolgozom, így a puzzle-ök beszerzését az interneten végeztem, a csomagokat pedig rendszerint csomagpontra kértem.

A jatekwebshop.eu oldalról rendeltem. Az oldal még abban is segítségemre volt, hogy felállítsam a saját kis céljaimat. A 100-300 db-os kiszerelésekkel kezdtem, ezek nem jelentettek igazi kihívást, de nem akartam egyből egy nagy projektbe belevágni, nehogy kifogjon rajtam. Úgy döntöttem, hogy szépen, darabszámonkét haladok egyre feljebb a csúcsig. A cél a 6000 darabos puzzle kirakása.

Van, amikor nagyon belemelegedek a puzzle kirakásába, van, hogy egy-egy képpel viszont napokig szenvedek, mert vagy elrontottam valahol, vagy nem találom a megfelelő darabokat. Szabadnapjaimon képes vagyok egész este a puzzle kirakásával szöszölni. Amint megvagyok egy adaggal, egyből ülök a gép elé, és rendelem is a következő adagot, hogy ne maradjak sokáig játék nélkül.

A jatekwebshopon, mint már említettem, külön kategóriák vannak a puzzle-ök számára. Innen tudtam meg, hogy van 3D-s puzzle. Mikor már sorra raktam ki a több mint ezer darabból álló puzzle képeket, akkor úgy döntöttem, hogy adok egy esélyt ennek a fajtának is.

Nem kellett sokat várnom, pár napon belül meg is érkezett egy, az esztergomi bazilikát ábrázoló 3D-s puzzle. Ugyan, ez csak 111 darabból áll, a 3D kialakítás miatt kellőképpen bonyolult összerakni, összeilleszteni a darabokat. Nagyon szépen kivitelezett, élethű makettet kaptam a puzzle kirakása után. A bazilika az eredetinek a kicsinyített mása, és nagyon jól mutat a polcomon. Biztos vagyok benne, hogy fogok még rendelni ilyen típusú, építhető puzzle-t.

Aki esetleg hozzám hasonlóan ki szeretne kapcsolni egy unalmas, fárasztó nap után, annak ajánlom a puzzle-t. Persze, valakinek az edzés jön be, valakinek a főzés, valakinek a takarítás, a makettezés, de nem veszíthet senki semmit, ha kipróbálja azt, ami nekem is bevált.
Amúgy ahonnan rendelni szoktam a puzzle-öket, ott rengeteg más, felnőttek számára is szórakoztató játék található. Nem kell megijedni attól, hogy játékokat árusítanak, egyáltalán nem szégyen, ha valaki felnőtt létére játszik. Amúgy is meglepne, ha egy kisgyerek kirakná a 6000 darabból álló puzzle-öket.

A kikapcsolódás nekünk, felnőtteknek is jár, ne szégyelljük kihasználni az adódó lehetőségeinket, ne szégyelljünk játékokat vásárolni saját magunknak, főleg, hogy ezekért már el sem kell mennünk a boltokba sem, hanem online, könnyen és gyorsan mindent el tudunk intézni, ráadásul sokszor még olcsóbban is hozzá tudunk jutni a termékekhez, mint hagyományos boltokban.