A nyereményem az életem megalapozása volt

Mihez kezdtem a pénzzel, amit életem első és utolsó rulett játszmáján nyertem, az érettségim évében? Annyira velem volt akkor a kezdők szerencséje, hogy akkora adag pénzt nyertem, hogy sikerült egy két éves képzést elvégeznem belőle. A józan eszem, amikor megnyertem a pénzt, volt annyira magánál, hogy nem raktam újabb összegeket fel, hanem kivettem a nyereményem és egy életre abba hagytam a rulettet. A két éves ötvösképzés alatt természetesen dolgoztam is, hogy meg is tudjak élni valahogy, de a képzés ára és a pénz a műhelyemre megvolt. Tehát, amikor befejeztem a képzést, el kezdtem kialakítani a műhelyemet.

Budapest egyik külvárosában élek, a szüleimmel, egy családi házban, aminek hatalmas udvara is van. Az udvaron pedig van egy rég nem használt garázs, amit édesapám segített átalakítani műhelynek. Kicsit kipofoztuk, újra meszeltük, kidobtuk a kacatokat belőle, vásároltam egy ötvös asztalt, valamint alapanyagokat és műszereket, amikkel meg tudom dolgozni a fémeket. Amire azonban még mindig szükségem volt és nem tudtam, hogy honnan szerezzem be, az egy gázpalack a forrasztáshoz. Édesapám segített vásárolni egy forrasztófejet, de azt mondta, hogy nem tudja, hogy gázpalackot honnan tudunk majd venni, mert nemrég volt valami törvényváltoztatás, ami alapján már tilos házalniuk ezeknek a palackárusoknak. Mondta, hogy lehet kell keresnünk egy raktárat és mindig elmennünk oda érte. Ez persze nem hangzott jól. Gondoltam megkérdem az egyik tanáromat a képzéstől, de ott teljesen másképp működött a dolog, mivel ők szerződésben álltak egy céggel, hiszen nagyon sok gázpalackot elhasználtak a tanítványok.

Nem tetszett a lerakat gondolata, de úgy döntöttem, hogy rákeresek és ekkor, találtam rá a lehetőségre, miszerint lehet online rendelni pb gázpalackot. Az oldal, a gazpalackfutar.com, amit találtam nagyon szépen leírja, hogy hogyan lehet tőlük rendelni, valamint, hogy mit érdemes tudni a gázpalackokról, például azt is, hogy milyen információkat lehet leolvasni a palackon szereplő számokból és betűkből. Megadtam a weboldalon a telefonszámomat és kértem, hogy hívjanak vissza. Még aznap meg is kerestek és segítettek a telefonban annak az eldöntésében, hogy mekkora gázpalackot kell nekem ehhez a munkához vásárolnom. Kérdeztem, hogy egyszerre vehetek-e kettőt, hogyha az egyik kifogy, akkor tudjam használni a másikat. Nagyon kedvesen felvilágosítottak, hogy sajnos a törvény nem engedi, csak egyszerre egy újratölthető, nagyobb méretű és egy kicsi, nem újratölthető gázpalack otthontartását. Végül is kértem tőlük egy kicsit és egy nagyot, cserélhetőt és abban maradtunk, hogy ahogy kifogy a nagy, egyből hívjam őket, mert nagyon hamar szállítanak és lehet, hogy a kicsit nem is kell használnom. Ezt bizonyítandó, az első rendelésemet is már másnap reggelre kihozták. A futár egészen a kis ötvös műhelyemig hozta a gázpalackokat és segített a forrasztókészülék felhelyezésével is. Elmondta, hogy a gázpalackot csakis függőlegesen tárolhatom, hogy a kettőt ne tartsam egy helyen, valamint, hogy a legjobb helyet választottam a műhely kialakítására, mert a garázsnak pincéje sincs, valamint kút sincs a közelben. Mondta, hogy ez azért lenne veszélyes ellenkező esetben, mert ha szivárogni kezd a gáz, mivel nehezebb, mint a levegő, össze tud gyűlni egy földszint alatti részen és az balesetveszélyes. Valamint, megkért, hogy a törvény és a saját biztonságom érdekében a pót gázpalackomat na tartsam itt, a műhelyben hanem egy másik helyen, ami lehetőleg szintén nem pince vagy padlás, ahol a magasság, mélység vagy hőmérséklet miatt változni tud a nyomás. Úgyhogy azt végül elől raktuk le a kapu melletti garázsban, amit funkciójának megfelelően használ édesapám. Nagyon rendes volt a futár, teljesen figyelembe vette, hogy kezdő gázpalackhasználó vagyok.

gazpalack

Szóval elkezdtem készítgetni az ékszereimet, amiket már több, mint három éve csinálok. Nyertem már velük design versenyeket, vittem már őket az ország minden pontjára, vásárokra, valamint online is lehet rendelni tőlem. Természetesen nekem kissé nehézkesebb az online rendelés megoldása, mivel csak postán tudom küldeni, de szerencsére a gazpalackfutar.com oldal még mindig ugyanolyan könnyedén és gyorsan szállítja ki a gázpalackokat. Annyira gyorsan, hogy még nem fogyott ki a három éve vásárolt, tartalék kis palackom. Kétszer szereltem csak fel, mivel épp sürgős munkám volt, de mivel mindig hihetetlen gyorsasággal hozzák a palackot, van hogy nincs is értelme felszerelnem, inkább csak tartok egy kis szünetet. Volt olyan is, hogy három-négy óra alatt szállították ki az új gázpalackot és vitték el a régit. Nekem meg nem kell mindig a forrasztópisztoly mellett ülnöm, hiszen meg is kell terveznem az ékszereimet, le is kell fotóznom őket és az online megjelenésemet is alakítanom kell, úgyhogy ilyenkor még jól is jön, hogy rá vagyok kényszerülve, hogy pár óráig vagy pihenjek, vagy ezekkel haladjak.

Aztán, képzeljétek, kitaláltam még valamit. Habár ennek már ahhoz sincs köze, hogy hogyan alapoztam meg az életemet a rulett nyereményemmel, azért elmesélem, mert a gazpalackfutar.com-nak köszönhetem az ötletemet. Szóval, idén nyáron nagyon sokat segítettem az utolsó hajadon unokatestvéremnek az esküvője megszervezésében. A ruha kiválasztásán kívül (mert vannak akik azt hiszik, hogy ez ebből áll), segítettem a terem és a zenekar bérlésében, a terem díszítésében, a meghívó tervezésében, az ültetésrend kialakításában és hasonlóak. Mivel mindkét szülőmnek sok testvére van (és mindketten ők a legkisebbek), ezért rengeteg idősebb unokatestvérem van, akiknek már gyerekeik vannak. A különböző barátok gyerekeivel együtt ez a szám pontosan tizenötre rúg (1 és 13 év közötti gyerekekről van szó). Szóval, épp előkerestem a weboldalról a telefonszámukat a gázpalackosoknak, amikor megláttam, hogy hélium palackokat is lehet vásárolni tőlük. Támadt egy hirtelen ötletem, és amikor a szokásos gázpalackomat kértem (mert épp kifogytam és sürgősen el kellett készítenem az esküvői tiarát az unokatestvéremnek), kértem hozzá hélium palackot is. Mondtam, hogy fogalmam sincs, hogy mekkorára van szükségem, de elmeséltem a tervemet és a gazpalackfutar.com munkatársa ez esetben is segített eldönteni, úgyhogy leadtam a rendelést és másnap délelőtt már meg is érkezett a futár. Na de mi is voltam a tervem? Gyerekek, esküvő, hélium. Azt hiszem könnyű kitalálni, hogy azt a meglepetést találtam ki, hogy vásárolok sok rengeteg lufit, ami talál a díszlethez színben, és megtöltöm a helyet lufikkal. Még a menyasszonynak sem szóltam az ötletemről, azt akartam, hogy mindenkinek meglepetés legyen. Az esküvő napján felfújtam néhányat, hogy kipróbáljam, hogy hogyan működik a palack, és azokat kikötöttem néhány helyre, ahol jól néznek ki. Aztán este, a legnagyobb buliban előálltam a hélium palackommal és szóltam a násznagynak, hogy mondja be, hogy várok minden gyereket a terem egyik sarkába. Hatalmas luficsatát csaptunk, na meg persze héliumos hangon való beszélgetésből sem volt hiány. De egyik gyereknek sem engedtem, hogy a palackhoz nyúljon, mindenki csak a lufijából szívhatta ki a héliumot.

Elalvás után, azon gondolkodtam, hogy vajon eszembe jutott volna valaha ez a héliumos lufi ötlete, ha nem nyerek a ruletten, nem kezdek el ötvösködni és gázpalackokat rendelni a gazpalackfutar.com-ról? Nem tudom, de mindegyik részletének örülök, hogy így alakult.