A legnagyobb szerencsém

Mondhatnám, hogy két teljes évet elpazaroltam az életem ifjabb éveiből, amikor a szerencsejáték, azon is belül a rulett volt a szenvedélyem. És valóban, abból a szempontból én is pazarlásnak nevezem, hogy alig töltöttem időt a családommal és szerencsejáték ellenes barátimmal, valamint ha velük voltam, akkor is idegesen viselkedtem irányukba. De ha a legnagyobb dologra gondolok, amit nyertem (persze sokszor veszítettem is), akkor mégsem tudom elpazaroltnak nevezni a dolgot. Tulajdonképpen olyan, mintha két évet dolgoztam volna azért, hogy vásároljak magamnak egy új autót. Mert azt nyertem anno: egy (akkor) vadonatúj autót. Ma már több, mint tíz éves, de még mindig a szemem fénye.

A rulettről pedig pont az autóm szoktatott le: hirtelen rá jöttem, hogy nagyszerű érzés kapni valamit, de rettenetes elveszteni azt. Mivel pedig kicsi korom óta egy kocsira vágytam, így nyílván, miután megkaptam, eszem ágában sem volt elveszteni egy idióta játék miatt. Egyből megértettem, hogy hiába is próbálnék úgy játszani, hogy nem rakom fel az autómat: egyszerűen, ha elkap a játék heve, nem tudtam parancsolni magamnak. Így tehát messzitől elkerültem a hevesség bármilyen szerencsejátékban megnyilvánuló formáját, hogy ne okozzon semmilyen problémát.

Az autót két héttel a nagy játék után „kaptam kézbe”. Soha nem voltam gazdag gyerek és mivel eszem ágában sem volt külföldre menni dolgozni, ezért nem is tudtam volna soha megengedni magamnak egy ilyen tökéletes és drága járgányt, úgyhogy a lehető legjobb dolog történt velem. Úgy döntöttem, hogy a karbantartásáért mindent meg fogok tenni, hisz ilyen autót soha nem fogok tudni többé beszerezni.

Az egyik dolog, amire rendszeresen oda figyelek, az a gumik kellő és rendszeres cseréje. Felénk minimális profilmélységnek a gumik esetében az 1,6 mm van előírva (értem ezalatt a legtöbb európai országot), ami azt jelenti, hogy legkésőbb ekkor kell abroncsot cserélni. Én azonban, követve a Gumidiszkont tanácsát, a nyári abroncsokat 3 mm-es, a télieket pedig 4 mm-es profilmélységnél le szoktam cserélni. A Gumidiszkont az a webshop, ahonnan már évek óta rendelem magamnak a téli és nyári gumikat. Azért nagyon fontos oda figyelni a profilmélységre, mert a mélység csökkenésével párhuzamosan nő a nedves időben a fékút hossza. És te is, és mindenki tudja, hogy nagyon sok esetben a fékezés időtartama és hosszúsága életeket tud elvenni, vagy megtartani.

Persze nem voltam mindig ilyen profi a témában. Már két éve vezettem a járgányomat és még soha szerviz közelébe sem vittem, amikor egyre fokozatosabban el kezdtem érezni, hogy egy picit mintha másképp működne. (Jelzem a két év alatt szinte napi rendszerességgel használva volt, hiszen vele jártam munkába). Amikor elvittem szervizbe, mondta az autószerelő, hogy nemcsak akkor kell meglátogatni őket, amikor baj van: előtte is lehet jönni bajmegelőzésre. Ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy nagyon fogok figyelni az autómra, hiszen nem engedhetem meg magamnak, hogy tönkre menjen. Akkor végül is, nem volt nagy gond, viszont kaptam egy teljes, hosszú leckét azzal kapcsolatosan, hogy mikre kell figyelni és miket kell időben intézni. Több, mint egy órán keresztül mesélt, én meg nagyon hálás voltam és próbáltam minden szavát memorizálni, de otthon jöttem rá, hogy a gumiabroncsok cseréjéről alig beszélt. Tehát, nem hogy önön hibámból megfeledkeztem a dologról, hanem egyszerűen alig került szóba. Ekkor úgy döntöttem, hogy az internetre bízom magamat és el kezdtem keresgélni. És akkor rátaláltam a Gumidiszkont oldalra.

A nyári gumiabroncsok kifejezésre kerestem rá, mert akkor épp tavasz volt, és meg akartam tudni, hogy mit érdemes ismerni a témában. A Gumidiszkont oldalba pedig azonnal bele szerettem, mert nemcsak egy sima kis webáruház volt, hanem egy tartalmas oldal, ahonnan mindent megtudtam a témában. És mondom, hogy akkor (de tulajdonképpen azóta is) nagyon izgat, hogy mindig minden rendben legyen az autómmal is. Erről az oldalról tudtam meg az előbb említett profilmélység, amiből megállapítható, hogy szükséges-e az új gumi vásárlása. Ezt azonnal le is ellenőriztem, de még több mint két évig nem volt szükségem sem a téli sem a nyári gumi cseréjére. Aztán, valami furcsa oknál fogva ugyanabban az évben kellett mind a nyolc darab gumit lecserélnem (természetesen nem ugyanabban az évszakban). Azt hiszem, hogy mondanom sem kell, hogy nem estem aggodalomba, hogy honnan vásároljak gumikat. Azonnal meglátogattam a Gumidiszkont oldalt. Felfrissítettem a tudásomat a gumiabroncs ügyben és megrendeltem a nyári gumikat. Az egyik telephelyükre kértem őket, aztán kivetettem egy szabadnapot, és elgurultam, hogy felrakják nekem az új gumikat. Aznap egész nap gurultam körbe a környéken és élveztem az autómat (na meg persze próbálgattam a féktávot: be kell valljam, hogy nem légből kapott duma, amit fentebb írtam). Amikor reggel, még a régi gumikkal kísérletezgettem, valóban hosszabban tartott a féktáv, mint az új gumikkal. Pedig még csak nem is volt nedves az időjárás. Persze, itt nem örült hosszú és nagy számokról van szó, de amikor százzal repeszted az úton egy-két méter is nagyon sokat számít, hogy meg tudsz-e állni időben, vagy sem. Persze, nem muszáj törődni a gumikkal, de akkor az ember ne száguldozzon, menjen csak, mint egy csiga.

Aztán ősszel, amikor eljött az ideje a téli gumi vásárlásának, ismét rákerestem a minden tudó, kedvenc oldalamra és el kezdtem téli gumik után nézelődni. Hamar rá is találtam arra, amire szükségem volt és azt is megrendeltem. Ez már késő ősszel volt, és akkor már tényleg csapadékos időben volt lehetőségem kipróbálni a gumik közötti különbséget. Itt mondjuk azért is volt nagy a különbség, mert egy nyári gumit és egy télit hasonlítottam össze. De hát ezért van két fajta belőlük: az időjárás változtat a vezetési körülményeken. Ez alkalommal is ugyanabba a szervizbe rendeltem a gumikat és ott is cserélték ki nekem őket. És ezt azóta is mindig úgy csinálom. Tetszik ez a szolgáltatást: megadják a kellő tudást, hogy te is képes legyél a megfelelő döntésre, aztán eléd tárnak egy szuper, változatos és minőségi kínálatot, mindezek után pedig, ha sikerült választanod, akár fel is rakják neked a gumikat. Ez szuper ötlet, bár minden más is ennyire olajozottan működne.